Warsztaty baristyczne w ZSGH
W dniach 31.01 - 03.02. zostały zrealizowane dwudniowe warsztaty baristyczne przez firmę Gotowalski.pl, w których wzięło udział 76 osób oraz dwóch szkoleniowców. Młodzież poznała jak przygotowuje się popularne rodzaje kaw i herbat oraz standardy podawania napojów gorących.
Dawid Gotowalski uczył pasjonatów kawy pracy na ekspresie ciśnieniowym - jak przygotować prawidłowo espresso i spieniać mleko, a Bazyli Temerowski prowadził szkolenie z alternatywnych metod parzenia kawy i herbaty, wykorzystując drip, aeropress, V-60, frenchpress. Panowie pokazali młodzieży nadekstrakcje espresso i podekstrakcje, zwracając uwagę na różnice w smaku.
W trakcie szkolenia poruszane były zagadnienia z psychologii pracy w zawodzie baristy, zasady praktycznego podejścia do gościa, który ma swoje utarte przyzwyczajenia w piciu kawy oraz ogólna idea pracy za barem i w gastronomii. Firma Gotowalski.pl przekazała szkole akcesoria do ćwiczeń baristycznych (odbojnik do kawy, pędzel do czyszczenia kolby, termometr, kieliszki do espresso, kubki jednorazowe i 2 kg kawy ziarnistej AUDUN COFFEE).
Warsztaty cieszyły się ogromnym zainteresowaniem i nie wszyscy chętni mogli w nich uczestniczyć. Informujemy, że w marcu zorganizujemy ponownie warsztaty. Termin podamy na profilu „Zaparzeni w Gastronomiku”. Zainteresowanych zapraszamy aby dołączyli do społeczności „Zaparzeni w Gastronomiku”;
Fb profil
https://www.facebook.com/profile.php?id=100085434289167
oraz na Instagrama
https://www.instagram.com/zaparzeni_w_gastronomiku_/
opiekunowie: Aleksandra Daszuta-Kosiak i Joanna Nowicka