Warsztaty baristyczne w ZSGH

Opublikowano: 2023-02-14 21:09, Numer artykułu: 64022

W dniach  31.01 - 03.02. zostały zrealizowane dwudniowe warsztaty baristyczne przez firmę Gotowalski.pl, w których wzięło udział 76 osób oraz dwóch szkoleniowców. Młodzież poznała jak przygotowuje się popularne rodzaje kaw i herbat oraz standardy podawania napojów gorących.

Dawid Gotowalski uczył pasjonatów kawy pracy na ekspresie ciśnieniowym - jak przygotować prawidłowo espresso i spieniać mleko, a Bazyli Temerowski prowadził szkolenie z alternatywnych metod parzenia kawy i herbaty, wykorzystując drip, aeropress, V-60, frenchpress. Panowie pokazali młodzieży nadekstrakcje espresso i podekstrakcje, zwracając uwagę na różnice w smaku.

W trakcie szkolenia poruszane były zagadnienia z psychologii pracy w zawodzie baristy, zasady praktycznego podejścia do gościa, który ma swoje utarte przyzwyczajenia w piciu kawy oraz ogólna idea pracy za barem i w gastronomii. Firma Gotowalski.pl przekazała szkole akcesoria do ćwiczeń baristycznych (odbojnik do kawy, pędzel do czyszczenia kolby, termometr, kieliszki do espresso, kubki jednorazowe i 2 kg kawy ziarnistej AUDUN COFFEE).

Warsztaty cieszyły się ogromnym zainteresowaniem i nie wszyscy chętni mogli w nich uczestniczyć. Informujemy, że w marcu zorganizujemy ponownie warsztaty. Termin podamy na profilu „Zaparzeni w Gastronomiku”. Zainteresowanych zapraszamy aby dołączyli do społeczności „Zaparzeni w Gastronomiku”;

Fb profil

https://www.facebook.com/profile.php?id=100085434289167

oraz na Instagrama 

https://www.instagram.com/zaparzeni_w_gastronomiku_/

opiekunowie: Aleksandra Daszuta-Kosiak i Joanna Nowicka