Warsztaty kulinarne – Dziczyzna
Dziczyzna – szlachetne mięso doskonałej jakości. Na zajęciach technologii gastronomicznej w klasie IBSP i IIBTG przygotowaliśmy je z dodatkami, z naszych rodzinnych przepisów kuchni kujawsko- pomorskiej. Do pieczeni z dzika zaproponowaliśmy sos z dodatkiem jeżyn, smażonymi na maśle kopytkami i duszoną czerwoną kapustą. Do duszonej giczy sarny podaliśmy tradycyjny sos potrawkowy z agrestem, ryżem na sypko i bukietem warzyw. W drugiej wersji gicz jest podana z kopytkami i sosem kurkowym oraz z dodatkiem gotowanej fasolki szparagowej z masłem. Nasz hamburger składał się z bułeczki dyniowej z czarnuszką, szarpanej pieczonej karkówki z dzika, z warzywnymi dodatkami ze spiżarni naszych babć - kiszoną czerwoną kapustą, korniszonami, pomidorami i cebulką z sosem musztardowym.
Czekamy na stare rodzinne przepisy (prezentacje multimedialne, filmiki).
Na najlepsze prace czekają nagrody rzeczowe.
Dziękujemy sponsorowi dziczyzny - Nadleśnictwu Zamrzenica
Organizator - Beata Lewińska