Warsztaty kulinarne: Przyrządzanie potraw z gęsiny - teoria i praktyka

Opublikowano: 2025-10-20 10:11, Numer artykułu: 103593

17.10.2025 r. warsztaty szkolne zamieniły się w „królestwo gęsiny“, za sprawą p. Artura Szymańskiego, szefa kuchni w restauracji Rzeka Smaków w Hotelu Ibis Style w Redzie. Warsztaty zorganizowane zostały w ramach akcji „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina“, organizowanej przez Urząd Marszałkowski w Toruniu. Grupa 15 uczniów miała okazję, pod okiem mistrza, przyrządzić między innymi: pate z gęsich wątróbek podawane na pieczonej chałce, burgery z batatami i gruszką, curry z żołądkow gęsich, zupę z brukwi na rosole z gęsi, gęś pieczoną oraz flambirowaną pierś z całą gamą przepysznych dodatków, zaskakujących smakiem, aromatem i oryginalną formą podania.

Kierownik Warsztatów Szkolnych: Monika Zakrzewska