WARSZTATY SEROWARSKIE
Między 11 a 13 listopada pasjonatki dobrych praktyk serowarskich uczyły się wytwarzać sery. Warsztaty odbywały się pod czujnym okiem Krzysztofa Jaworskiego z Serowaru Żuławskiego w posiadłości Grand Aspen w Wygnańczycach. To był bardzo intensywny weekend dla p. Marioli Ruge i p. Joanny Nowickiej. Dzięki świetnej organizacji 3 dniowych warsztatów przez firmę Fimple - zrób to po swojemu, autorki innowacji pedagogicznej „Zaparzeni w gastronomiku - cuda z mleka” uczyły się wytwarzania serów metodami rzemieślniczymi na najlepszym sprzęcie serowarskim od Serowar.pl. Oprócz swojskiego masła i jogurtów z dwoma różnymi kulturami bakterii, nauczycielki robiły camembert, ser typu Oscypek, ricotta, feta, serek wiejski - cottage cheese oraz gouda i parmezan. Teraz receptury serów będą testowane w naszej szkole w ramach autorskiej innowacji na dodatkowych zajęciach z młodzieżą.
Zerknijcie jak wyglądały warsztaty 3DWS Vol.1 zorganizowane przez ekipę fimple.tv
Podziękowania za pyszne jedzenie, rodzinną atmosferę i mega dużą dawkę wiedzy dla: Adama i Marty Pulkowskich, Mariusza i Patrycji Puk, Julii i Danuty Lepak, Michała Grześkowiaka i Aleksandry Sobeckiej.
#zaparzeniwgastronomiku