Wiem co kupuję i jem

Opublikowano: 2022-01-19 21:24, Numer artykułu: 48928

W naszej szkole zakończyła się kampania skierowana do uczniów klas pierwszych TŻ , dotycząca znakowania produktów spożywczych. W ramach kampanii odbył się wykład „ Znakowanie i fałszowanie żywności” Pani Joanny Jankowskiej , Inspektora Wojewódzkiej Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno- Spożywczych w Bydgoszczy oraz warsztaty dotyczące analizy informacji umieszczonych na opakowaniach produktów spożywczych. Uczniowie oceniali etykiety jogurtów, soków, dżemów i innych produktów spożywczych. Po zakończonych warsztatach uczniowie wzięli udział w konkursie. Polegał on na stworzeniu zasad czytania etykiet, którymi powinniśmy kierować  się robiąc zakupy.

Oto zbiór wybranych zasad stworzonych przez uczniów naszej szkoły:

  • Im krótszy skład tym lepiej
  • Im więcej znanych nam składników tym lepiej
  • Staramy się wybierać produkty bez konserwantów i sztucznych dodatków do żywności
  • Nie kupujemy produktów, które w składzie mają dużo nieznanych nam składników
  • Unikamy cukru i syropu glukozowo-fruktozowego
  • Unikamy oleju i tłuszczu palmowego
  • Żywność „ typu light” i „0% tłuszczu” nie zawsze są lepszym wyborem.
  • Unikamy wzmacniaczy smaku

Wyniki konkursu zostaną ogłoszone po feriach zimowych.

Organizator: Agata Kozanecka