Wiem co kupuję i jem
W naszej szkole zakończyła się kampania skierowana do uczniów klas pierwszych TŻ , dotycząca znakowania produktów spożywczych. W ramach kampanii odbył się wykład „ Znakowanie i fałszowanie żywności” Pani Joanny Jankowskiej , Inspektora Wojewódzkiej Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno- Spożywczych w Bydgoszczy oraz warsztaty dotyczące analizy informacji umieszczonych na opakowaniach produktów spożywczych. Uczniowie oceniali etykiety jogurtów, soków, dżemów i innych produktów spożywczych. Po zakończonych warsztatach uczniowie wzięli udział w konkursie. Polegał on na stworzeniu zasad czytania etykiet, którymi powinniśmy kierować się robiąc zakupy.
Oto zbiór wybranych zasad stworzonych przez uczniów naszej szkoły:
- Im krótszy skład tym lepiej
- Im więcej znanych nam składników tym lepiej
- Staramy się wybierać produkty bez konserwantów i sztucznych dodatków do żywności
- Nie kupujemy produktów, które w składzie mają dużo nieznanych nam składników
- Unikamy cukru i syropu glukozowo-fruktozowego
- Unikamy oleju i tłuszczu palmowego
- Żywność „ typu light” i „0% tłuszczu” nie zawsze są lepszym wyborem.
- Unikamy wzmacniaczy smaku
Wyniki konkursu zostaną ogłoszone po feriach zimowych.
Organizator: Agata Kozanecka