Wizyta gościa z Francji
19 kwietnia w warsztatach szkolnych gościł pan Guillaune Delhommeau z Le Lycee Professionnel Funay-Helene Boucher w Le Mans. Jest on zastępcą dyrektora odpowiedzialnym za sekcję hotelarską i gastronomiczną. Gościł w Bydgoszczy w ramach job shadowing w VI Liceum Ogólnokształcącym. Kucharz był zainteresowany szkoleniem praktycznym uczniów w szkole gastronomicznej stąd jego wizyta w naszej placówce. Pani dyrektor Justyna Ormanowska zapoznała gościa ze szkołą. Następnie p. Delhommeau rozpoczął obserwację pracy uczniów pod kierunkiem naszych nauczycieli, przechodził do wszystkich działów produkcyjnych, rozmawiał z nauczycielami i uczniami. Bardzo podobała mu się praca młodzieży i profesjonalizm nauczycieli pracujących w warsztatach. Na koniec spotkania gość poprowadził warsztaty z kuchni francuskiej. Przygotował wraz z młodzieżą sushis makis - roladki z wędzonej gęsi, polędwiczki wieprzowej i łososia wędzonego w asyście śliwki wędzonej tymianku i sosu śmietanowego. Propozycja deseru to Cubes Chocolat - rulony czekoladowe z karmelu i dużej ilości masła z dodatkiem różnych smaków czekolady i musem z mango. Uczniowie klasy 2dTG, 2eTG, 3KT biorący udział w pokazie byli zachwyceni zawodowymi umiejętnościami gościa, który wykazał się nowatorskim podejściem do gotowania. Młodzież zasłużyła na pochwałę za bardzo dobrą umiejętność posługiwania się zawodowym językiem angielskim.
Kierownik warsztatów szkolnych: Iwona Chojnacka