Wojewódzki Konkurs „Mistrzowie w swoim fachu”
29 listopada w naszej szkole odbyła I edycja konkursu „Mistrzowie w swoim fachu”. Uczniowie z województwa kujawsko – pomorskiego z: Zespołu Szkół Technicznych w Żninie, Akademii Szkolnictwa AS w Inowrocławiu, Zespołu Szkół Chemicznych we Włocławku, Branżowej Szkoły I Stopnia Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy oraz Zespołu Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich w Bydgoszczy od godzin rannych brali udział w potyczkach, nie tylko kulinarnych. W pierwszej kolejności sprawdzali swoją wiedzę teoretyczną rozwiązując test składający się z 30 pytań z zakresu technologii gastronomicznej, podstaw żywienia oraz wyposażenia i bezpieczeństwa w gastronomii. Następnie rozpoznawali za pomocą zmysłów produkty żywnościowe i przyprawy. Po części teoretycznej młodzież w salach technologicznych otwierała Mysteryboxy bogato wypełnione w surowce regionalne. Sporządzali zupę, danie główne i deser na 5 porcji. Dania zostały przedstawione Jury w składzie: Rafał Godziemski z restauracji Memo at Home, Sebastian Ferenc z Hotelu City, Józef Sadkiewicz z Instytutu Sadkiewicza oraz Michał Zieliński z Villi Tatrzańskiej.
Dla opiekunów, sponsorów, naszej młodzieży oraz chętnych nauczycieli w międzyczasie został przeprowadzony rozbiór jelenia dzięki uprzejmości Polskiego Związku Łowieckiego i Nadleśnictwa Zamrzenica oraz wykład „Diany” Jagody Szulc o łowiectwie.
Podsumowanie konkursu odbyło się w auli szkolnej. Szefowie kuchni podzielili się wskazówkami i cennymi radami dla młodego pokolenia adeptów sztuki kulinarnej.
I miejsce zajęły Julia Bisowska, Aleksandra Maciejczak z Zespołu Szkół Chemicznych we Włocławku
II miejsce zajęli Sandra Sławkowska, Denys Onyshchenko z Branżowej Szkoły I Stopnia Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy
III miejsce zajęły Natalia Goździk i Kamila Andryańczyk z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy.
Konkurs był realizowany w ramach Bydgoskiego Grantu Oświatowego.
Bardzo dziękujemy naszym sponsorom, którzy wzbogacili nasz konkurs: Polski Związek Łowiecki, Nadleśnictwo Zamrzenica, Develey, Frosta, Basilur, Mlekpol, Kaffee Bromberg, Cheman.
Dziękujemy również naszym koleżankom za nieocenioną pomoc, w szczególności p. Marioli Ruge oraz p. Monice Zakrzewskiej, całej administracji i obsłudze szkoły.
Organizatorzy: Anna Firchów i Barbara Leszczyńska
Relacje na stronach:
Młodzi kucharze udowadniali, że są mistrzami w swoim fachu… [ZDJĘCIA] (obiektywnabydgoszcz.com)Młodzi kucharze z regionu walczyli o tytuł „Mistrza w swoim fachu”. Jakimi potrawami podbili jury? (tvp.pl)