Wojewódzki Konkurs „Mistrzowie w swoim fachu” II edycja
7 grudnia w naszej szkole odbyła II edycja konkursu „Mistrzowie w swoim fachu”. Uczniowie z województwa kujawsko – pomorskiego: z Zespołu Szkół Licealnych i Technicznych w Tucholi, z Akademii Szkolnictwa AS w Inowrocławiu, z Zespołu Szkół Chemicznych we Włocławku, ze Szkoły Technicznej BZDZ w Bydgoszczy, z Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim oraz Zespołu Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich w Bydgoszczy. Od godzin rannych brali udział w potyczkach, nie tylko kulinarnych. W pierwszej kolejności sprawdzali swoją wiedzę teoretyczną rozwiązując test 25 pytań z zakresu technologii gastronomicznej oraz wyposażenia i bezpieczeństwa w gastronomii. Następnie rozpoznawali za pomocą zmysłów produkty żywnościowe
i przyprawy. Po części teoretycznej młodzież w salach technologicznych otwierała Mysteryboxy bogato wypełnione w surowce związane z tematem tej edycji: dziczyzna, mąka, różne rodzaje kasz oraz mnóstwo innych dodatkowych produktów. Sporządzali zupę, danie główne i przystawkę na 4 porcje. Dania zostały przedstawione Jury w składzie: Michał Zieliński z Villi Tatrzańskiej, Aleksandra Szulc z Polskiego Związku Łowieckiego, Patryk Szulist z Nadleśnictwa Zamrzenica i Tomasza Ruge – myśliwy. Dla opiekunów, sponsorów, naszej młodzieży oraz chętnych nauczycieli po konkursie został przeprowadzony wykład Aleksandry Szulc o dziczyźnie. Podsumowanie konkursu odbyło się w auli szkolnej. Szef kuchni podzielił się wskazówkami i cennymi radami dla młodego pokolenia adeptów sztuki kulinarnej.
I miejsce zajęli Otylia Włodarczyk i Jakub Kęskrawiec z Szkoły Technicznej BZDZ w Bydgoszczy
II miejsce zajęli zajęły Natalia Goździk i Kamila Andryańczyk z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich
w Bydgoszczy
III miejsce zajęły Ilona Moszkowicz i Magdalena Zielińska z Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim.
Konkurs był realizowany z Bydgoskiego Grantu Oświatowego.
Bardzo dziękujemy naszym sponsorom, którzy wzbogacili nasz konkurs: Polski Związek Łowiecki, Nadleśnictwo Zamrzenica, Develey, Frosta, Profundal, Cukiernia Sowa, Cheman, Gospodarstwo Agroturystyczne Anna Iwanowska –Powidła Strzeleckie.
Dziękujemy również naszym koleżankom i kolegom za nieocenioną pomoc w szczególności Marioli Ruge, Marzenie Płachcińskiej, Aleksandrze Daszucie-Kosiak i Sławomirowi Kucharskiemu, całej administracji i obsłudze szkoły. Wielkie podziękowania dla naszej wspaniałej młodzieży za wszelką pomoc.
Organizatorzy: Anna Firchów, Barbara Nicińska
Relacje na stronach:
https://www.radiopik.pl/2,115362,dziczyzna-to-jest-mieso-przyprawione-za-zycia-ku?fbclid=IwAR3sFMH8W1q4453MrrqzUMhenYuvr_Zl-b7ioye0x4lra2qoMdTIIZuY-6Y