Wycieczka Smaki Regionu AK2.0
W dniu 23.10.2024 zrealizowana została wycieczka zawodoznawcza z projektu Akcja Kwalifikacja 2.0. W wycieczce uczestniczyło 45 uczniów/uczennic klas: 3aTG, 3bTG, 3dTG, 3eTG, 3aTH, 3aBS, 4bTG, 4TH, 4KT. Wyjazd miał na celu zapoznanie młodzieży z tradycją kulinarną i kulturą regionu kujawsko-pomorskiego, degustację potraw regionalnych oraz udział w warsztatach i pokazach wytwarzania produktów charakterystycznych dla naszego regionu. Wycieczka rozpoczęła się wizytą w gospodarstwie agroturystycznym „Śliwkowy Sad” w Strzelcach Dolnych i udziałem w pokazie smażenia powideł metodą tradycyjną czyli w kuprowym kotle. Po pokazie odbyła się degustacja. Kolejnym punktem na naszej wycieczkowej mapie była wizyta w Nadwiślańskiej Spiżarni w Luszkowie, gdzie można było poznać tajniki rzemieślniczego przetwórstwa oraz posmakować chleba wypiekanego z mąki orkiszowej, maślanych krówek oraz pasztetu i konfitury porzeczkowej. Trzecim i jakże ciekawym miejscem było Gruczno, gdzie mieliśmy możliwość podziwiania kunsztu przygotowania gęsiej okrasy .W bistro Gruczniak uczestniczyliśmy w kreatywnych warsztatach gdzie każdy samodzielnie przygotował zakolca z jagnięciną czyli półrogala z mięsem jagnięcym, domowymi piklami oraz warzywami pochodzącymi z kujawskich warzywniaków. Na zakończenie każdy uczestnik/uczestniczka wycieczki otrzymała upominek w postaci regionalnych smakołyków zamkniętych w słoikach. Wycieczka została zorganizowana przez Biuro Turystyki i Szkoleń Visite.pl. Naszym pilotem i przewodnikiem po Dolinie Dolnej Wisły była pani Aneta Świgoń.
Opiekunki wycieczki: Joanna Dyrka, Mariola Ruge, Magdalena Czekajewska-Stańczyk, Agnieszka Lica
Szkolni koordynatorzy projektu AK 2.0: Iwona Januszewska, Sebastian Wagner