Wygrana w wojewódzkim konkursie kulinarnym
Jaka jest najlepsza droga do serca? Oczywiście przez żołądek! Od pokoleń wiedzą o tym wiedzą mistrzowie kuchni, ale wie też młodzież, która uczestniczyła w XIII konkursie kulinarnym dla szkół gastronomicznych „Alchemia i amory w kuchni". Rywalizację zorganizowano w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Zawodowego w Grubnie, w powiecie chełmińskim.
Do konkursu kulinarnego stanęło pięć zespołów reprezentujących szkoły gastronomiczne z Bydgoszczy, Żnina, Gronowa, Rypina oraz gospodarzy, czyli ZS CKZ Grubno.
Wyniki konkursu "Alchemia i amory w kuchni 2025"
1. Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy w składzie: Agata Zawadka i Kornel Byzdra, opiekun: Krzysztof Szczepaniak
2. ZS CKU w Gronowie w składzie: Kamil Ziółkowski i Michał Stawski, opiekun: Dawid Jaroszewski
3. ZS CKZ w Grubnie: Martyna Myszka i Julia Molska, opiekun Krystian Głowacki
4. ZS Technicznych w Żninie Weronika Lis i Milena Stypczyńska, opiekun: Joanna Mazana
5. ZS nr 2 Unii Europejskiej w Rypinie: Kinga Meller i Klaudia Rucińska, opiekun Marcin Silkowski
Potrawy oceniało jury w składzie: Monika Gwiazda (uczestniczka VI edycji programu kulinarnego Top Chef, przedstawiciel Nestle Professional - Garden Gourmet), Mariusz Gachewicz (szef kuchni Zamek Gniew, właściciel restauracji Projekt Archimagirus); Grzegorz Gniech (aktualny Mistrz Polski i Mistrz Świata w carvingu), Daniel Żurkowski (specjalista od deserów i ciast, właściciel Pracowni Lodów Tradycyjnych), Wiktor Hryncewicz (pasjonat kulinarny, członek organizacji EURO-Toques Polska), Agnieszka Ochniak - redaktor naczelna papaja.pl
Gratulujemy sukcesu naszej drużynie !!!
Zobacz foto z konkursu:
https://papaja.pl/ogolne/alchemia-i-amory-magia-milosci-i-pasji-kulinarnej-w-grubnie/