Wyjazd studyjny w ramach projektu AK 2.0.
Uczniowie klas o profilu technik żywienia uczestniczyli w wyjeździe studyjnym. Najpierw zatrzymaliśmy się w Cukrowni Żnin i zapoznaliśmy się z ogromnym kompleksem gastronomiczno-usługowy. Następnie udaliśmy się do Poznania gdzie pospacerowaliśmy po Starówce, później udaliśmy się do Poznańskiego Muzeum Pyry, gdzie braliśmy udział w warsztatach pieczenia ziemniaków. Wysłuchaliśmy bardzo interesujących opowieści o ziemniakach. Między innymi o tym skąd pochodzą, ile jest odmian na świecie i jak ziemniaki znalazły się w kosmosie. W drodze powrotnej odwiedziliśmy serowarnię Malinowy Chruśniak. Zwiedziliśmy gospodarstwo, serowarnię i na koniec była degustacja wyrobów - jogurtu i pysznych serów z mleka krowiego, koziego i owczego. Młodzież w wyśmienitych nastrojach, z wizją nowych zawodowych możliwości powróciła do Bydgoszczy.
Mariola Ruge, Joanna Dyrka, Maciej Brzeźniak