Wyniki V Edycji Konkursu Szkoły Zawodowej Najwyższej Jakości 2021 – 2 nagrody dla ZSG-H

Opublikowano: 2021-09-20 21:13, Numer artykułu: 43348

Z przyjemnością informujemy, że jury konkursu Szkoła Zawodowa Najwyższej Jakości wyłoniło finalistów jubileuszowej – V Edycji.

Do konkursu zgłoszenia przysłało w sumie 44 szkół, z których 38 otrzymało tytuł „dobrej praktyki”. Zespół Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich otrzymał 2 wyróżnienia w zakresie dobrych praktyk i zapewnienia jakości w szkolnictwie zawodowym w  obszarach:

- dobre praktyki organizacji pracy zdalnej – za projekt pani Beaty Lewińskiej „Najważniejsza w życiu historia jest pisana smakiem w zaciszu własnej kuchni”

- kształtowanie kompetencji kluczowych uczniów – za projekt pani Małgorzaty Grynienko „Sztuka ma wiele twarzy”.

Celem konkursu jest zebranie i promowanie przykładów dobrych praktyk w zakresie zapewniania jakości w szkołach zawodowych: wspieranie rozwoju edukacji odpowiadającej na wyzwania przyszłości, promocja innowacyjnych metod kształcenia zawodowego, budowanie społeczności innowacyjnej szkół zawodowych.

Dobra praktyka w szkolnictwie zawodowym, w myśl regulaminu konkursu jest rozumiana jako „sprawdzona, godna naśladowania inicjatywa, często przełamująca dotychczasowe schematy postrzegania pewnych kwestii, nastawiona na rozwiązanie problemu (lub jego części), wykazująca duży stopień skuteczności, a także pewne nowatorstwo i prostotę”.

Organizatorzy nagrodzonych projektów: Beata Lewińska i Małgorzata Grynienko