Zajęcia dodatkowe w ramach innowacji pedagogicznej GastroPiekarnia
20 listopada odbyło się spotkanie koła piekarniczego „GastroPiekarnia”. Uczniowie mieli okazję zgłębić tajniki sztuki piekarskiej i samodzielnie przygotować dwa rodzaje pieczywa. Pierwszym wypiekiem był chleb pszenny, który wymagał nieco więcej czasu i precyzji. Został przygotowany na poolish - lekkim, aromatycznym zaczynie, który nadaje pieczywu puszystość i delikatny smak. Młodzież poznała proces przyrządzenia zaczynu, wyrabiania ciasta oraz prawidłowego formowania bochenków. Drugim wypiekiem był chleb żytni z ziarnami na zakwasie. Uczestnicy nauczyli się obsługiwać i dokarmiać zakwas, a także dowiedzieli się, jak odpowiednio dobrać ziarna, aby pieczywo było zdrowe, aromatyczne i bogate w wartości odżywcze. Warsztaty były doskonałą okazją do praktycznej nauki, rozwijania umiejętności kulinarnych i współpracy w grupie. Uczniowie wykazali się dużym zaangażowaniem, a zapach świeżo upieczonego chleba był najlepszą nagrodą za ich pracę.
Opiekunowie: Magdalena Czekajewska-Stańczyk i Anna Firchów