Zdrowa żywność z polskich lasów-dziczyzna-czy warto

Opublikowano: 2024-11-14 14:19, Numer artykułu: 89609

W naszej szkole od kilku lat listopad jest miesiącem promocji dziczyzny. Obecnie mięso z jelenia, dzika, daniela jest surowcem niedocenianym, mimo że w Polsce potrawy z dziczyzny gościły na stołach już w najdawniejszych czasach. Wynika to najzwyczajniej z niewiedzy. W celu przybliżenia przyszłym adeptom sztuki kulinarnej tematu dziczyzny, odbyło się spotkanie z p. Aleksandrą Szulc-Przewodniczącą Komisji Kultury i Promocji Łowiectwa. Podczas wykładu młodzież dowiedziała się o zasadach łowiectwa w Polsce i została wprowadzona w świat naturalnego pozyskiwania surowców. Wystąpienie było wstępem do cyklu działań podejmowanych w naszej szkole w celu promocji dziczyzny.

Dziękujemy Polskiemu Związkowi Łowieckiemu w Bydgoszczy za owocną współpracę.

Opiekun: Mariola Ruge