Dzień Czekolady – 12 kwietnia

Opublikowano: 2021-04-12 14:34, Numer artykułu: 39058

Czekolada jest źródłem endorfin (tzw. hormonów szczęścia, wywołujących dobre samopoczucie i zadowolenie z siebie) i niesamowitego smaku. Badania dowodzą, że czekolada ma właściwości medyczne. Zawiera bowiem substancje, które mają pozytywne działanie na organizm: magnez, żelazo, potas, błonnik oraz przeciwutleniacze. Poza tym wpływa na pozytywne samopoczucie, dodaje energii i relaksuje. Ciemna czekolada (tzw. gorzka) jest dobra dla serca, poprawia pamięć i funkcjonowanie mózgu. Udowodniono, że codzienne spożywanie 7 gram gorzkiej czekolady skutecznie chroni układ krwionośny.

Dziś, z okazji święta możecie ją jeść bez ograniczeń i poczucia winy.

Smacznego! Ewa Karulska i Małgorzata Grynienko