Staże zawodowe - Malta 2025
Staże na Malcie już za nami. Pozostały piękne wspomnienia, którymi chcemy się podzielić. Podczas Drzwi Otwartch, które odbyły się 24.05. promowaliśmy nasz projekt. Przybliżyliśmy społeczności szkolnej oraz przybyłym gościom smaki maltańskie. Pobyt na Malcie był doskonałą okazją do poznania lokalnej kultury i kuchni, która jest mieszanką wpływów włoskich, brytyjskich i arabskich, z dominacją potraw opartych na świeżych warzywach, rybach i oliwie z oliwek. Do najbardziej znanych dań należą rabbit stew (fenek) - duszony królik w winie, pastizzi - kruche ciastka z nadzieniem serowym lub groszkiem oraz ftira - lokalny rodzaj kanapki z różnymi dodatkami. Maltańskie jedzenie jest nie tylko smaczne, ale też stanowi ważny element kulturowy, sprzyjający integracji i budowaniu relacji z mieszkańcami. Na Drzwi Otwarte przygotowaliśmy pasizzi z ricottą oraz nadzieniem z zielonego groszku, ftirę czyli kanapkę z tuńczykiem, na deser serwowaliśmy figi, a pragnienie zaspokajaliśmy napojem "Kinnie". Osoby odwiedzające nasze stoisko były bardzo zainteresowane potrawami. Mogliśmy też podzielić się wspomnieniami, przygodami i zdjęciami z wyjazdu. Promowanie staży na Malcie połączyliśmy z prezentowaniem bogactwa lokalnej kuchni – to doskonałe połączenie nauki, pracy i kulinarnej przygody.
Opieka: Monika Zakrzewska, Mariola Ruge
Pliki do pobrania: