Rogale marcińskie na Narodowe Święto Niepodległości
Kształt rogali, według legendy, pochodzi od podkowy zagubionej przez konia św. Marcina. Święty jest symbolem dobroczynności, a tradycja dzielenia się i jedzenia rogali jest kultywowana co roku w Narodowe Święto Niepodległości - 11 listopada (dzień św. Marcina). Rogale świętomarcińskie są wielkopolską potrawą regionalną. Od 19 listopada 2008 r. tradycyjnie wypiekany rogal świętomarciński może poszczycić się unijnym znakiem geograficznym. Od tego momentu weszło bowiem w życie unijne rozporządzenie nadające rogalowi certyfikat produktu o chronionej nazwie pochodzenia w Unii Europejskiej. Oznacza to, że możliwość używania nazwy świętomarcińskie kończy się na Gnieźnie i Trzemesznie. Za bezprawne używanie nazwy rogale świętomarcińskie grożą surowe kary. Dzisiaj w cukierniach naszego miasta rozchodzi się zapach rogali, ale nie świętomarcińskich tylko bydgoskich, orzechowych, makowych. W naszych warsztatach szkolnych od rana wre praca przy sporządzaniu rogali z ciemnym makiem. Pani Ewa Gajdem