Zapraszamy na konkurs: „Zakochaj się w dyni vs. skarby lasu”

Opublikowano: 2022-11-04 19:10, Numer artykułu: 59561

Chciałybyśmy zaprosić Was, drodzy Uczniowie do wzięcia udziału w konkursie na najlepsze danie z wykorzystaniem dyni i grzybów pod każdą postacią. Praca powinna zawierać zdjęcie przygotowanego dania, z widocznym imieniem, nazwiskiem oraz klasą, wymyśloną ciekawą recepturę dania zapisaną w formie PDF.

Co będzie podlegać ocenie?

– oryginalność

– estetyka wykonania i sposób serwowania

– kreatywność

Prace należy przesłać na adres: zsgfirchow@gmail.com do 9 grudnia 2022 r. Dla uczniów przewidziane są następujące nagrody – dla 3 pierwszych miejsc jedna ocena celująca z wybranego przedmiotu zawodowego, oraz nagrody rzeczowe, pozostali uczestnicy otrzymają pochwały za udział w konkursie.

 

Dynia to najbardziej typowy przedstawiciel ogromnej rodziny roślin dyniowatych, która obejmuje 30 rodzajów i 800-900 gatunków. Pochodzi z Ameryki Środkowej i przez Indian uznawana była za roślinę świętą. Uprawę dyni rozpoczęto w Meksyku już ok. 7000 lub 5500 r. p.n.e., a do Europy sprowadził ją w XVI wieku Krzysztof Kolumb.

Dynia dostarcza mnóstwo potasu, gdyż aż 340 mg w 100 g. Stanowi dobre źródło magnezu i wapnia, a także żelaza oraz cynku. Pomarańczową barwę miąższowi nadają związki bioaktywne z rodziny karotenoidów. Przedstawicielem tej grupy związków występującym w dyni najliczniej jest beta-karoten, witaminę E oraz witaminę C, błonnik pokarmowy.

VERSUS - KONTRA

Grzyby znane są jako źródło pożywienia od kilku tysięcy lat, a ich walory smakowo-zapachowe cenione były już w starożytnej Grecji i Egipcie. Wykorzystywano je także w medycynie ludowej Chin, Japonii, Malezji. Właściwości lecznicze grzybów po raz pierwszy opisał Hipokrates około 400 r. p.n.e. Grzyby pozyskiwano głównie ze środowiska naturalnego drogą zbieractwa.

Świeże owocniki grzybów kapeluszowych są niskokaloryczne, ze względu na dużą zawartość wody. Wartość odżywcza grzybów wynika z występowania w nich białka, sacharydów, kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego.

Powodzenia !!!

Organizatorzy : Monika Zakrzewska, Anna Firchów